ßßß Cookit - przepis na Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

nazwa

Wykonanie

Zakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek.
SKŁADNIKI
1 kg buraków czerwonych
1 litr wody przegotowanej gorącej
6 ząbków czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
płaska łyżka cukru
kromka chleba razowego
WYKONANIE
Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/12/zakwas-buraczany.html