Wykonanie
Zakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek.
SKŁADNIKI1 kg
buraków czerwonych1 litr
wody przegotowanej gorącej6 ząbków
czosnku2
liście laurowe3-4 ziarenka
ziela angielskiegopłaska łyżka
cukrukromka
chleba razowegoWYKONANIE
Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy
sól,
cukier, zmiażdżony
liść laurowy , ziarna
ziela angielskiego ,
czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą
wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.