Wykonanie
To była pierwsza zupa, jaką ugotowałam, pamiętam, że kiepsko ją doprawiłam (czytaj dałam za dużo kwasku i oczywiście zważyłam
śmietanę) :))) Uwielbiam ją, obowiązkowo z
ziemniakami, pyszna i ostro przyprawiona w moim wydaniu z dużą ilością
czosnku, super :)
5 średnich
buraków2
kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)1 łyżka suszonego
majeranku3 zmiażdżone ząbki
czosnku1/3 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu (lubimy na ostro, więc oczywiście można dać mniej)2 - 3 szczypty kwasku
cytrynowego0,5 łyżeczki
cukru (jeśli sypnie Wam się za dużo kwasku)1
liść laurowyewentualnie
Vegeta1/3 szklanki zimnej
wody + 1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%dodatkowo:gotowane ziemniaczki
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy
wodą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, uzupełniamy
wodę (tak, by było około 1 litra
wywaru), przecedzamy.
Wywar ponownie zagotowujemy dodajemy
kostki rosołowe lub
Vegetę, dosypujemy
pieprz, kwasek, ewentualnie
cukier, wrzucamy
liść laurowy, zagotowujemy przez około 7 minut.Następnie dodajemy
czosnek,
majeranek, oraz
mąkę wymieszaną z
wodą, zagotowujemy ponownie, do zgęstnienia
mąki, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy po swojemu, wyłączamy gaz. Po około 8 minutach dodajemy
śmietanę, mieszamy. Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami.