ßßß Cookit - przepis na barszcz zabielany z ziemniakami

barszcz zabielany z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

To była pierwsza zupa, jaką ugotowałam, pamiętam, że kiepsko ją doprawiłam (czytaj dałam za dużo kwasku i oczywiście zważyłam śmietanę) :))) Uwielbiam ją, obowiązkowo z ziemniakami, pyszna i ostro przyprawiona w moim wydaniu z dużą ilością czosnku, super :)
5 średnich buraków
2 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)
1 łyżka suszonego majeranku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (lubimy na ostro, więc oczywiście można dać mniej)
2 - 3 szczypty kwasku cytrynowego
0,5 łyżeczki cukru (jeśli sypnie Wam się za dużo kwasku)
1 liść laurowy
ewentualnie Vegeta
1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo:gotowane ziemniaczki
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, uzupełniamy wodę (tak, by było około 1 litra wywaru), przecedzamy.
Wywar ponownie zagotowujemy dodajemy kostki rosołowe lub Vegetę, dosypujemy pieprz, kwasek, ewentualnie cukier, wrzucamy liść laurowy, zagotowujemy przez około 7 minut.
Następnie dodajemy czosnek, majeranek, oraz mąkę wymieszaną z wodą, zagotowujemy ponownie, do zgęstnienia mąki, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy po swojemu, wyłączamy gaz. Po około 8 minutach dodajemy śmietanę, mieszamy. Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/barszcz-zabielany-z-ziemniakami.html