Wykonanie
Do tej
pory kupowałam zakwas na barszcz, nie wiedziałam, że przygotowanie go jest takie proste:)Przepis znalazłam tu, i podaję go bez większych zmian.Właśnie przygotowałam zakwas i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Składniki:1 kg czerwonych
buraków,3 duże ząbki
czosnku (polskiego),3
liście laurowe,1 łyżka
soli,1 łyżeczka
cukru,1,5 l przegotowanej
wody,
Buraczki obierz ze skórki i pokrój dowolnie,ja pokroiłam w słupki.Obierz
czosnek i przekrój każdy ząbek na pół.
Wodę zagotuj z
cukrem i
solą i ostaw do wystygnięcia.
Buraki,
czosnek i
liście laurowe wrzuć do dużego słoika i zalej wystudzoną zalewą.Potrząsaj słoikiem, aby składniki się wymieszały i przykryj np. papierem do pieczenia z dziurkami, lub lnianą ściereczką. Postaw w ciepłym miejscu na minimum tydzień.Po kilku dniach na powierzchni powinna pojawić się biała piana, którą następnie zbierz łyżką.Gotowy zakwas przelej do szczelnych, szklanych butelek i przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy.Myślę, że mój użyję w Wigilię.