Wykonanie
W grudniu pokazałam Wam pierwszy sposób na domowy zakwas z
buraków, a dziś drugi. Przepis znalazła moja mama w gazecie, chyba Tinie, nie jestem pewna. Ten zakwas nadaje się także do picia, szczególnie dla osób, które mają anemię. Taki zakwas działa krwiotwórczo i wzmacniająco, ponieważ zawiera dużo żelaza i kwasu foliowego. Doskonale nadaje się też do zrobienia barszczu czerwonego i świetnie się przechowuje.
Składniki:
burakisólcukierczosnek (1 główka na 1 kg
buraków)przegotowana letnia
wodaSposób wykonania:1.
Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.2. Ząbki
czosnku obrać ze skórki .3. W dobrze umytym i wyparzonym słoju układamy na przemian warstwę
buraków i
czosnku posypując każdą szczyptą
soli i łyżeczką
cukru. Całość zalewamy przegotowaną letnią
wodą.4. Naczynie należy obwiązać gazą i odstawić na 1 do 6 tygodni. W razie potrzeby zdejmujemy utworzoną na powierzchni pianę.5. Zakwas przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodzie, a najlepiej w lodówce.Jak przechowywać zakwas?Zlewam zakwas do butelek po soczkach. Na wierch dodaję 1 łyżkę
oleju, wtedy mam pewność, że zakwas nie będzie pleśniał ani się psuł.Przechowuję w lodówce przez kilka tygodni.