Wykonanie
Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z
mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas
pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy.Składniki na słoik 1 litr:2 - 3
buraki3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru0,5 l przegotowanej ciepłej
wody1
liść laurowyPrzygotowanie:
Buraki pokroić w plastry, kostkę lub zetrzeć na tarce.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.W wodzie rozpuścić
cukier i
sól.Przełożyć
buraki i
czosnek do litrowego słoika i zalać
wodą.Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na 3 - 7 dni. Jeśli na wierzchu słoika
zrobi się piana należy ją zebrać. To jak długo zostawimy zakwas do kiszenia zależy od nas. Najlepiej próbować go co jakiś czas jak bardzo jest ukiszony i dostosować stopień ukiszenia do swoich upodobań.Po ukiszeniu odcedzić zakwas od
buraków i
czosnku i wykorzystać do ugotowania barszczu, wypić bez gotowania lub włożyć do lodówki na kilka dni aż będzie nam potrzebny.Smacznego!