ßßß Cookit - przepis na Zakwas na Barszcz Czerwony

Zakwas na Barszcz Czerwony

nazwa

Wykonanie

Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy.
Składniki na słoik 1 litr:
2 - 3 buraki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 l przegotowanej ciepłej wody
1 liść laurowy
Przygotowanie:
Buraki pokroić w plastry, kostkę lub zetrzeć na tarce.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.
W wodzie rozpuścić cukier i sól.
Przełożyć buraki i czosnek do litrowego słoika i zalać wodą.
Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na 3 - 7 dni. Jeśli na wierzchu słoika zrobi się piana należy ją zebrać. To jak długo zostawimy zakwas do kiszenia zależy od nas. Najlepiej próbować go co jakiś czas jak bardzo jest ukiszony i dostosować stopień ukiszenia do swoich upodobań.
Po ukiszeniu odcedzić zakwas od buraków i czosnku i wykorzystać do ugotowania barszczu, wypić bez gotowania lub włożyć do lodówki na kilka dni aż będzie nam potrzebny.
Smacznego!
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/01/zakwas-na-barszcz-czerwony.html