Wykonanie
Barszcz biały gotuję często, ale prawie zawsze korzystam z gotowego zakwasu.Tym razem ze względu na okoliczności mam więcej czasu i postanowiłam przygotować go sama.Jak się uda to na pewno nastawię zakwas na barszcz Świąteczny :)Będzie na pewno zdrowszy od tego sklepowego.
Tak wygląda zaraz po nastawieniuSkładniki :ok.500 ml letniej
wody5 łyżek
mąki pszennej pełnoziarnistej4 -5 ząbków
czosnkułyżka
majeranku3
liście laurowe5-6 ziaren
ziela angielskiegoPrzygotowanie:Do słoja wlać
wodę, wsypać
mąkę- rozmieszać, by nie było grudekDodać liście, zmiażdżone ząbki
czosnku, ziele,
majeranek- wymieszać
Słój zakryć gazą i wstawić do szafki by nie stał na blacieRaz dziennie mieszać, po 5-6 dniach zakwas powinien nadawać się do przygotowania barszczuPo przelaniu do butelek może stać w lodówce do 2 tygodniu.
Tak wygląda po
trzech dniach od nastawienia.
Po 5 dniach.
Po wymieszaniu po 5 dniach.