Wykonanie
Polecam wszystkim zrobienie własnego zakwasu na barszcz biały. Nadaje prawdziwy domowy smak już nigdy nie kupicie gotowego !Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównymSkładniki :5 łyżek
mąki pszennej typ 2000 (zastosowałem typ 1850)3-4 ząbki
czosnku3
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego700-800 ml przegotowanej ciepłej
wody1 łyżeczka
majerankuPrzygotowanie:Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek
mąki. Ząbki
czosnku obieramy, delikatnie zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną
wodą i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie oraz
majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi
mieć kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy zakwas zamieszać w ciągu 3-5 dni powinien być gotowy. Spróbować jeśli kwaśny jest gotowy, zlewamy go przez sitko i trzymamy pod zamknięciem w lodówce. Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego!