Wykonanie
Czym się różni żur od barszczu białego ? Pierwszy gotuje się na zakwasie z
mąki żytniej a drugi z
mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany
śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z
kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką. Czasami granice
między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego
śmietany . Mniejsza o nazwę - najważniejsze żeby było smacznieWięc kiedy już Wasz zakwas się ukisi możecie użyć go do przygotowania pysznego białego barszczu .
czas przygotowania : ok. 5-7 dniskładniki :1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej1 litr letniej, przegotowanej
wody3 ząbki
czosnku2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegoMąkę wymieszałam w słoju z letnią
wodą, dorzuciłam obrane i pokrojone ząbki
czosnku oraz
przyprawy. Przykryłam gazą i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - ot i całą filozofia bo barszcz kisi się sam. Można codziennie zamieszać jeśli się o tym pamięta, najlepiej nawet dwa
razy dziennie, rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować - jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy a jeśli nie zostawiamy go na następnie 2-3 dni żeby zakisił się mocniej bo czas kiszenia zależy od warunków jakie panują w pomieszczeniu.W czasie kiszenia na powierzchni może tworzyć się piana - to naturalna rzecz. Ja ją zbieram i usuwam. Żeby zakwas szybciej się ukisił można dodać do niego kawałek ususzonego
chleba na zakwasie.Przed dodaniem do zupy przecedziłam zakwas przez gęste sito a nie zużytą część przechowałam w lodówce.