Wykonanie
Przedstawiam,,,,zakwas. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli domowego
żuru. Ten jest z
mąki żytniej razowej, cudownie pachnie
czosnkiem i jest już odpowiednio kwaśny. Będzie idealny do zalewajki lub
żurku. Wszystko zależy od tego co rodzina sobie zażyczy.Polecam samodzielne wykonanie zakwasu gdyż ten właściwy nigdy nie powinien być kupowany w plastikowych butelkach czy tez foliowych workach. Jeśli już musicie go kupić polecam ten sprzedawany na bazarkach w szklanych butelkach najczęściej sprzedawany przez starsze
panie.6 łyżek
mąki żytniej700 ml ciepłej
wody - temperatura pokojowa5 obranych ząbków
czosnku3
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiegoLitrowy słoik wyparzamy to bardzo ważne. Wsypujemy do niego
mąkę zalewamy
wodą dodajemy
przyprawy i
czosnek mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas powinien wyraźnie pachnieć ( kwaskowy zapach ).Dla przyspieszenia procesu ,wystarczy dodać do
wody kawałek
razowego chleba.Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce do 14 dni. Jeśli z jakichkolwiek powodów na zakwasie pojawi się pleśń trzeba wszystko wyrzucić,słoik ponownie wyparzyć i powtórzyć wszystko od początku. Pierwszy raz zrobiony zakwas nie jest tak dobry jak następny,dlatego można zrobić tak,,,,pierwszy zakiszony zakwas wylać zostawiając trochę poprzednika na dnie,nastawić następny i ten dopiero dodać do gotowania zupy.