ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

Natchniona znalezionym przepisem w najnowszym wydaniu "Moje Gotowanie" proponowanym przez Klaudyne z bloga Ziołowy zakątek, postanowiłam zrobić zakwas w domu sama. Nic trudnego składniki miałam i tak powstał pyszny domowy zakwas na żurek, który mogłabym jeść codziennie :). Mój jest już gotowy jutro powstanie z niego żurek, który w miarę wolnego czasu wam przedstawie :). Tak ostatnio tyle się dzieje, że dzień powinien trwać 48 a nie 24 godziny ;), ale kto by to wytrzymał na dłuższą metę.
Składniki :
1,5 szklanki mąki typ 720 lub wyższy - ja użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej Gdańskie Młyny
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
2-3 ząbki czosnku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
Opis wykonania:
Wyparzony słoik - użyłam kamionkowego garnka , wsypujemy mąkę i zalewamy wodą,dokładnie mieszamy by nie było grudek. Następnie dodajemy czosnek, ziele i listek laurowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub dłużej w zależności jak szybko uzyska kwaskowy smak.
Gotowy wykorzystujemy od razu lub przechowujemy do 2 tygodni w lodówce. Możemy odlać około 50-100 ml i użyć znowu do przygotowania nowego zakwasu .
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/04/zakwas-na-zurek.html