Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka żurkowa 120 gramów
woda 400 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 2 ziarna
czosnek 1 ząbkiWykonanie:Najlepiej przygotować zakwas w glinianym naczyniu, ale może też być szklany lub porcelanowy
słój. Po
winne być zachowane proporcje suchych składników do
wody, najlepiej 1:3.W naczyniu rozmącić 120g
mąki żurkowej i 400 ml ciepłej
wody, dodać
listek laurowy i
ziele angielskie. Zaczyn postawić na ok. 3 dni w ciepłym miejscu (26-28 stopni). Naczynie przykryć czystą ściereczką. Jeśli zaczyn w ciągu 3 dni nie zakwasi się wystarczająco, należy pozostawić go na kolejny dzień. Zakwas będzie gotowy, gdy po burzliwym procesie fermentacji przejdzie w stan uspokojenia. Wtedy dodać rozgnieciony ząbek
czosnku i schować naczynie do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneWielkanocZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: