Wykonanie
Powoli ustalam wielkanocne menu i chyba już
pora przygotować zakwas na żur. Chociaż nie jest to moja ulubiona zupa ani potrawa świąteczna to jednak wypada żeby w święta pojawił sie na
stole. Tym bardziej, że chyba tylko ja nie jestem jego wielbicielką. Do zakwasu użyłam
mąki żytniej z Młynów Gdańskich.
ŹródłoSkladniki:7 kopiastych łyżek
mąki żytniej1-2 ząbki
czosnku, obrane i lekko zgniecione nożem1-2
liście laurowe, pogniecione1-2 kulki
ziela angielskiegokilka kulek
czarnego pieprzuok. 900ml
wody źródlanej lub przegotowanej, letniejłyżka
majeranku (opcjonalnie)
Wodę wymieszać z
mąką, na gładką masę, tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników, przykryć ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz na dzień lub dwa dokładnie wymieszać.Smacznego:)