Wykonanie
Chyba nikogo nie muszę przekonywać że domowe jest zawsze najlepsze. Dzisiaj jest akurat ten dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu.
Składniki :* szklanka
mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco* 4 szklanki letniej, przegotowanej
wody* 3 ząbki
czosnku* 2
liście laurowe* 2
ziela angielski* łyżeczka
majeranku* kromka
razowego chlebaPrzygotowanie :Dokładnie wymieszać
mąkę z
wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać
przyprawy oraz
chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce.
Mąka będzie osiadać na dole słoika, można ją wtedy przemieszać, by w zupie nie powstały później kluski.