ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek.

Zakwas na żurek.

nazwa

Wykonanie

Od tego zaczynam tegoroczne menu Wielkanocne:)
Co roku był dylemat, żurek czy barszcz biały? Żurek! Zdecydowanie. W tym roku postanowiłam zrobić go sama od podstaw, czyli od zakwasu właśnie. To mój kolejny kulinarny debiut. Mam nadzieję, że wyjdzie i nie będę musiała się wstydzić tego, że wrzuciłam ten przepis tutaj;)
No więc dzisiaj będzie zakwas a w kolejnych postach kilka propozycji na jajka, inne niż te tradycyjnie w majonezie:) Zatem czuwajcie i zaglądajcie, a ja tym czasem życzę Wam udanego weekendu. Słonko za oknem mnie dziś bardzo rozwesela:)
Składniki:
szklanka mąki żytniej żurkowej
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
kawałek skórki razowego chleba
letnia przegotowana woda
Przygotowanie:
Do litrowego słoika wsypcie mąkę i zalejcie ją wodą. Dokłądnie wymieszajcie. Dodajcie pozostałe składniki, przykryjcie słoik pokrywką lub gazą i odstawcie w ciepłe, niezbyt słoneczne miejsce na 3 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy, czyli mieć specyficzny "kwaśny" zapach:) Jeśli chcecie go przechować dłużej, wystarczy wyjąć skórkę od chleba i trzymać w zamkniętym już słoiku w lodówce.
Ps. Sama za siebie trzymam kciuki. Jakbym jednak zrobiła coś nie tak to dajcie znać;)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/03/zakwas-na-zurek.html