ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj kolejny przepis, który może się okazać przydatny przy przedświątecznych przygotowaniach, zakwas na żur. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i kupić taki gotowy w sklepie, ale to już nie to samo. Przygotowanie własnego zakwasu nie wymaga wiele zachodu, trzeba tylko pamiętać, żeby raz dziennie go zamieszać, a mąkę razową kupimy dziś w każdym większym sklepie. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie możemy dodać aktywny zakwas do chleba lub kawałek razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje.
A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka.
Składniki:
1 litr przegotowanej zimnej wody
1 szklanka mąki żytniej 2000
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie
Wykonanie:
Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Raz dziennie należy zakwas zamieszać, aby uniknąć powstania kożucha.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/zakwas-na-zurek.html