Wykonanie
Zbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez
mięsa)
Składniki na zakwas:
płatki owsiane lub
mąka (ok. 200g)litr przegotowanej
wodyczosnek,
listki laurowe,
ziele angielskie,
majeranekKiedyś do zakwasu używano wyłącznie
mąki (owsianej lub żytniej), dziś częściej korzystam z
płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji
drożdży z
mąki,
płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek
chleba na zakwasie.Do wyparzonego słoika wsypuję
płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej
wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam
płatki i dodaję
przyprawy: 2 ząbki
czosnku, 2
listki laurowe, kilka kulek
ziela angielskiego lub
pieprzu i
majeranek. Aczkolwiek
przyprawy nie są konieczne do powstania zakwasu, dodają tylko smaku. Zakwas jest gotowy po kolejnych dwóch,
trzech dniach. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce.