ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek

Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek

nazwa

Wykonanie

Najwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na zakwas na żurek i na czerwony barszcz . Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam.
Zakwas będzie gotowy po 4-5 dniach, natomiast jeśli lubicie, żeby zakwas był bardziej kwaskowaty, można go potrzymać jeszcze 2-3 dni. Potem należny go schować do lodówki. Przed użyciem zakwasu nie wyjmuję z niego przypraw ani czosnku, wlewam do wywaru ze wszystkim.
Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje.
Inspiracja Gzik i pyry .
Składniki:
150 g mąki żytniej typ 720
7 łyżek płatków owsianych
750 ml przegotowanej zimnej wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 4-5 dni. Pamiętamy o tym, żeby raz dziennie zakwas zamieszać drewnianą łyżką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/zakwas-zytnio-owsiany-na-wielkanocny.html