Wykonanie
Najwyższa
pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na zakwas na żurek i na czerwony barszcz . Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale z dodatkiem
płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam.Zakwas będzie gotowy po 4-5 dniach, natomiast jeśli lubicie, żeby zakwas był bardziej kwaskowaty, można go potrzymać jeszcze 2-3 dni.
Potem należny go schować do lodówki. Przed użyciem zakwasu nie wyjmuję z niego przypraw ani
czosnku, wlewam do
wywaru ze wszystkim.Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki
razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby
chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje.Inspiracja Gzik i pyry .Składniki:150 g
mąki żytniej typ 7207 łyżek
płatków owsianych750 ml przegotowanej zimnej
wody3 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzuWykonanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy
mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu
wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą
wodę, dorzucamy
przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek ząbki
czosnku. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 4-5 dni. Pamiętamy o tym, żeby raz dziennie zakwas zamieszać drewnianą łyżką.