Wykonanie
Jak dla mnie nic nie równa się ze smakiem domowego
żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny zakwas. Od jakiegoś czasu większą uwagę zwracam na to, co jest napisane na opakowaniach produktów kupowanych w sklepach i już na prawdę rzadko korzystamy z gotowych produktów. Niektóre „gotowce” są smaczne, albo chociaż zjadliwe, ale aromatyczna zupa, na prawdziwych składnikach nie ma sobie równych. Dwa lata temu przedstawiałam Wam przepis na tradycyjny zakwas na żur z
mąki żytniej razowej. W tym roku już od dłuższego czasu chodził za mną owsiany zakwas na żurek, widziałam taki przepis u Ewy Wachowicz, ale sama skorzystałam z przepisu Olgi i to był traf w dziesiątkę. Zakwas wychodzi niezwykle aromatyczny, a zupa na takim zakwasie jest wyśmienita. Owsiany zakwas na żurek można zrobić z mielonych
płatków owsianych, albo z
mąki owsianej, można przechowywać przygotować większą ilość i przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce!
Składniki:6 czubatych łyżek
płatków owsianych5 ząbków
czosnku4
listki laurowe10 ziaren
ziela angielskiego2 łyżki soku z
kapusty lub
kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu
mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć.700 ml letniej
wodyWykonanie:
Płatki owsiane zmielić w młynku. Ząbki
czosnku przekroić na pół.W dużym słoju lub kamionce wymieszać
wodę z
mąką,
przyprawami,
czosnkiem i
sokiem z
kapusty lub
ogórków. Przykryć gazą i zostawić na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia.[cookd]Smacznego:)