Wykonanie
Do przygotowania wielkanocnego
żurku najpopularniejszy jest zakwas z
mąki żytniej. Żurek to pyszna, sycąca, tania i bardzo zdrowa zupa (o wartościach zdrowotnych zakwasu i jak przygotować tradycyjny zakwas z
mąki zytniej przeczytasz tutaj). Bazę zakwasu może stanowić każda inna
mąka: pszenna, gryczana lub np. owsiana. Żur przygotowany na zakwasie z
mąki owsianej jest dużo delikatniejszy w smaku. Trzeba wiedzieć, że
mąka owsiana to znakomite źródło błonnika pokarmowego pomocnego w walce z wieloma chorobami, aromatyczna i pełna wartości odżywczych. Nie jest łatwo dostępna, ale bez trudu zrobisz ją w domu sama. Wystarczy zmielić
płatki owsiane w robocie kuchennym lub zwykłym młynku do
kawy.Przygotowanie zakwasu z
mąki owsianej jest identyczne jak tradycyjnego z
mąki żytniej i nie jest to żadna filozofia. Porzuć sklepowe fałszywki zakwaszane
octem i zrób go sama.Dobrze jest zaszczepić zakwas żywymi kulturami bakterii, przyspieszy to proces produkcji domowego zakwasu. Dodaję łyżeczkę zakwasu
chlebowego, ale i bez jej dodatku się uda, będzie się kisiił 1-2 dni dłużej.
Składniki:1 l słoik
płatki owsiane - 5 czubatych łyżek600-700 ml przegotowanej, ostudzonej, letniej
wodylistek laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 6 kulek
czosnek - 2 ząbkiPrzygotowanie:zmielić
płatki owsianedo suchego, wyparzonego słoika wsypać
mąkę owsianą, zalać przegotowaną, ostudzoną, lekko ciepłą
wodą, najpierw w małej ilości i wymieszać na masę bez grudek, następnie dolać resztę (
mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą
wodą)dodać
przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę
wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych
ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżkąjeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty zapach i smak jest gotowy do przygotowania
żurku. Resztę zlej do butelki i wstaw do lodówki. Zakwas można przechowywać do 2 tyg. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszySMACZNEGO