Wykonanie
To już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią
płatki owsiane. Zakwas powinien pracować przez 3-4 dni, więc jak się pospieszycie, to na sobotę powinien być gotowy :-)
Składniki:8 łyżek
płatków owsianych (koniecznie górskich)800 ml ciepłej przegotowanej
wodyobrane ząbki
czosnku z połowy dużej główki3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego utartych w moździerzu3
jagody jałowcaPrzygotowanie:
Płatki owsiane, przekrojone na pół ząbki
czosnku, liście, ziele i
jałowiec wrzuciłam do wyparzonego w piekarniku słoika i zalałam
wodą.Słoik przykryłam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce.Zakwas codziennie mieszam drewnianą łyżką.Po 3-4 dniach należy wyjąc
liście laurowe i
jagody jałowca, a resztę zblendować i wykorzystać do ugotowania
żurku.