Wykonanie
Święta się zbliżają zatem
pora na przepis na zakwas na barszcz biały. Zakwas o słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony
czosnkiem,
liściem laurowym,
zielem angielskim i
majerankiem. Ten przepis mam od mamy. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniały barszcz biały.Zapraszam ;-)
Składniki:60 g
mąki żytniej60 g
mąki pszennej800 ml
wody4 ząbki
czosnku3
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
majerankupiętka
chleba z
mąki żytnejPrzygotowanie:Do słoika lub naczynia wsypujemy
mąkę żytnią i pszenną,
dodajemy przegotowaną
wodę.
Mieszamy dokładnie. Dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku,
liście laurowe,
ziele angielskie,
majeranek i piętkę
chleba z
mąki żytnej.
Słoik lub naczynie przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez kilka dni(4-5 dni, zale ż y od temperatury). Zakwas mieszamy codziennie. Po ukiśnięciu odcedzamy przez sitko. Rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.Warto wiedzieć!Czym się różni żur od barszczu białego ?Żur gotuje się na zakwasie z
mąki żytniej a barszcz z
mąki pszennej. Żur zazwyczaj podaje się z
białą kiełbasą, barszcz biały z wędzonką.Granice
między tymi dwiema zupami zacierają się, bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię barszcz z wędzoną nutą, dodaje
boczek.Nie interesuje mnie nazwa - najważniejsze żeby zupa była dobra. Jedna z tych dwóch zup zawsze pojawia sie na moim świątecznym
stole.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)