ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Święta się zbliżają zatem pora na przepis na zakwas na barszcz biały. Zakwas o słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Ten przepis mam od mamy. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniały barszcz biały.
Zapraszam ;-)
Składniki:
60 g mąki żytniej
60 g mąki pszennej
800 ml wody
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
piętka chleba z mąki żytnej
Przygotowanie:
Do słoika lub naczynia wsypujemy mąkę żytnią i pszenną,
dodajemy przegotowaną wodę.
Mieszamy dokładnie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i piętkę chleba z mąki żytnej.
Słoik lub naczynie przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez kilka dni(4-5 dni, zale ż y od temperatury). Zakwas mieszamy codziennie. Po ukiśnięciu odcedzamy przez sitko. Rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.
Warto wiedzieć!
Czym się różni żur od barszczu białego ?
Żur gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a barszcz z mąki pszennej. Żur zazwyczaj podaje się z białą kiełbasą, barszcz biały z wędzonką.
Granice między tymi dwiema zupami zacierają się, bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię barszcz z wędzoną nutą, dodaje boczek.
Nie interesuje mnie nazwa - najważniejsze żeby zupa była dobra. Jedna z tych dwóch zup zawsze pojawia sie na moim świątecznym stole.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/04/zakwas-na-barszcz-biay.html