Wykonanie
Na barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie
mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie
mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu
makę pszenną, ale orkiszową z
otrębami. Pewnie teraz zastanawiasz się jaka jest właściwie różnica
między żurkiem, a
białym barszczem. Użycie
mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją
żurku. To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej
mąki pszennej.Zakwas na barszcz biały jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto !Składniki :4-5 łyżek
mąki orkiszowej razowej500-600 ml
wody2-3
listki laurowe4-5 ziarenek
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku1 łyżeczka zakwasu
chlebowego - opcjonalnieWykonanie:do wyparzonego słoika wsypać
mąkę. Zalać przegotowaną, lekko przestudzoną
wodą i dokładnie wymieszać rózgądodać
listki laurowe,
ziele angielskie i obrane ząbki
czosnkuzakręcić słoik wieczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Gdy dodasz łyżeczkę zakwasu
chlebowego, czyli zaszczepisz go bakteriami kwasu
mlekowego będzie gotowy 1-2 dni wcześniej. Bez tego też się uda, lecz potrwa nieco dłużej. Raz dziennie zamieszaj zawartośc słoika. Długość procesu kiszenia zależy w głównej mierze od temperatury panującej w pomieszczeniugdy uzyska charakterystyczny przyjemny kwaśny smak jest gotowy i możesz na nim ugotować barszczSMACZNEGO !Po przepis na przygotowanie zakwasu na żurek zapraszam tutaj .