Wykonanie
Składniki:kości na zupę
włoszczyznaok. 6-8 dużych
buraków2
cebule4
liście laurowe4
ziela angielskiełyżka
octuczosnek ( 2-3 ząbki)
maggicukiersólpieprzgarść
majerankuPrzygotowanie:
Buraki i
włoszczyznę obieramy i myjemy ( ja
buraki kroję na ćwiartki, lub połówki ).Do garnka wkładamy kości, zalewamy zimną
wodą i zagotowujemy. Zbieramy z wierzchu szumowiny,które się zrobiły po zagotowaniu.Wrzucamy do garnka
buraki, warzywa z jedną
cebulą i ząbkami
czosnku, dodajemy
ziele angielskie i liście.Gotujmy około godzinki, na małym ogniu.Po godzinie dodajemy pokrojona w kostkę i podsmażona
cebulę do barszczu, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem,
maggi i
octem do smaku.Wszystko jeszcze trochę gotujemy, pod koniec dodając
majeranek.Następnego dnia, barszcz podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, bo będzie tracił swój kolor :)
Kategorie: