Wykonanie
Składniki:*na krokiety- 400g obranych
ziemniaków- 250g ugotowanej
piersi z kurczaka- 1 ząbek
czosnku- 1 szklanka
zielonego groszku- 1 garść tartego
parmezanu- 3 połówki
suszonych pomidorów w
oleju- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 1 łyżeczka
oregano-
sól i
pieprz-
chili*do panierki-
bułka tarta-
jajko-
mąka-
sól i
pieprz-
olej do smażenia*na sos- 4 łyżki
jogurtu greckiego- 2 łyżki
majonezu- 2 ząbki
czosnku- pęczek
koperku-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gotowe odcedzamy, mielimy lub dokładnie ugniatamy, studzimy.2.
Kurczaka i
pomidory drobno kroimy, jeżeli
groszek jest mrożony gotujemy go do miękkości, następnie siekamy.3. Do miski wrzucamy
ziemniaki,
mięso,
groszek,
pietruszkę,
oregano, zmiażdżony
czosnek,
pomidory,
parmezan, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chili.4 W dłoni formujemy małe wałeczki, które obtaczamy najpierw w
mącę, później w roztrzepanym
jajku, przyprawionym
solą i
pieprzem, a na końcu w
bułce tartej. Krokiety smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor, gotowe wyciągamy na papierowy ręcznik.5. Przygotowanie sosu zaczynamy od wymieszania
jogurtu z
majonezem, zmiażdżonym
czosnkiem i posiekanym
koperkiem. Następnie przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Usmażone krokiety podajemy z sosem
koperkowym.Inspiracja:plateofjoy