ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie z boczniaków i pomarańczowe purée

Pulpety w sosie z boczniaków i pomarańczowe purée

nazwa

Wykonanie

Lubimy nietypowe połączenia
smakowe. W prezentowanym
daniu nie ma nic nietypowego,
a jednak jest wyjątkowe, pyszne i z pewnością jeszcze nie raz
do niego powrócimy.
Delikatne, soczyste pulpeciki w aksamitnym boczniakowym
nasączone pomarańczowym
sokiem.
Pulpety: 250 g wołowiny,
250 g cielęciny, 200 g wieprzowej karkówki, cebula, garść posiekanej natki
pietruszki, 2 łyżki mielonych migdałów, sól, pieprz, czerwona słodka papryka,
2 jajka, łyżeczka bułki tartej, szczypta majeranku.
Mięso zmieliłam, dodałam pozostałe składniki, dokładnie połączyłam.
Uformowałam okrągłe pulpeciki, ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie.
Wyjęłam łyżką cedzakową, odłożyłam.
Sos: 250 g boczniaków, 100 ml białego, wytrawnego Martini, sól, pieprz,
szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego, pół szklanki gęstej śmietany 12%,
łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta rozmarynu.
Boczniaki oczyściłam i pokroiłam w kosteczkę. Zasmażyłam na patelni z odrobiną oleju. Dodałam sól, pieprz i Martini. Kiedy wino wyparowało
podlałam bulionem warzywnym, doprawiłam sokiem z cytryny i świeżym,
posiekanym drobno rozmarynem. Dusiłam kilkanaście minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszałam ze śmietaną, wlałam do grzybów.
Do sosu włożyłam ugotowane wcześniej pulpety.
Purée: 5 ziemniaków, 5 marchewek, szklanka soku pomarańczowego, skórka
starta z jednej pomarańczy, sól, łyżka masła, łyżka gęstej śmietany 18%.
Ziemniaki obrałam i ugotowałam. Marchew obrałam, pokroiłam na małe
kawałki, zalałam pomarańczowym sokiem i ugotowałam.
Miękkie ziemniaki połączyłam z marchewką, dodałam masło, śmietanę i startą skórkę. Ubiłam tłuczkiem. Za pomocą dwóch łyżek nadałam
kształt "klusek". Purée rozłożyłam na talerzach, wyłożyłam pulpety i sos.
Przybrałam listkami szpinaku i marchewkowymi gwiazdkami.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/03/pulpety-w-sosie-z-boczniakow-i.html