Wykonanie
Lubimy nietypowe połączeniasmakowe. W prezentowanymdaniu nie ma nic nietypowego,a jednak jest wyjątkowe, pyszne i z pewnością jeszcze nie razdo niego powrócimy.Delikatne, soczyste pulpeciki w aksamitnym boczniakowymnasączone
pomarańczowymsokiem.Pulpety: 250 g
wołowiny,250 g
cielęciny, 200 g
wieprzowej karkówki,
cebula, garść posiekanej
natkipietruszki, 2 łyżki mielonych
migdałów,
sól,
pieprz, czerwona
słodka papryka,2
jajka, łyżeczka
bułki tartej, szczypta
majeranku.
Mięso zmieliłam, dodałam pozostałe składniki, dokładnie połączyłam.Uformowałam okrągłe pulpeciki, ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie.Wyjęłam łyżką cedzakową, odłożyłam.Sos: 250 g boczniaków, 100 ml białego,
wytrawnego Martini,
sól,
pieprz,szklanka
bulionu warzywnego lub
mięsnego, pół szklanki gęstej
śmietany 12%,łyżeczka
soku z cytryny, łyżeczka
mąki ziemniaczanej, szczypta
rozmarynu.Boczniaki oczyściłam i pokroiłam w kosteczkę. Zasmażyłam na patelni z odrobiną
oleju. Dodałam
sól,
pieprz i Martini. Kiedy
wino wyparowałopodlałam
bulionem warzywnym, doprawiłam
sokiem z cytryny i świeżym,posiekanym drobno
rozmarynem. Dusiłam kilkanaście minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszałam ze
śmietaną, wlałam do
grzybów.Do sosu włożyłam ugotowane wcześniej pulpety.Purée: 5
ziemniaków, 5
marchewek, szklanka
soku pomarańczowego, skórkastarta z jednej
pomarańczy,
sól, łyżka
masła, łyżka gęstej
śmietany 18%.
Ziemniaki obrałam i ugotowałam.
Marchew obrałam, pokroiłam na małekawałki, zalałam
pomarańczowym sokiem i ugotowałam.Miękkie
ziemniaki połączyłam z
marchewką, dodałam
masło,
śmietanę i startą skórkę. Ubiłam tłuczkiem. Za pomocą dwóch łyżek nadałamkształt "klusek". Purée rozłożyłam na talerzach, wyłożyłam pulpety i sos.Przybrałam listkami
szpinaku i marchewkowymi gwiazdkami.Bardzo smacznie polecam :)