ßßß

Przygotowanie:Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki,wyrobić dokładnie cisto.Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.Sos pieczarkowy:Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.W garnku rozpuścić masło,poddusić marchew.Pieczarki obrać,umyć,pokroić w plastry,cebulę w małą kostkę-dodać do marchewki.warzywa zalać wodą ,dusić do miękkości , w między czasie doprawić solą i pieprzem.Chwilę przed końcem duszenia śmietanę wymieszać z mąką oraz paroma łyżkami wywaru.Przelać do garnka,wymieszać ,zostawić na gazie do lekkiego zgęstnięcia.Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.SmacznegoPost navigation← Tradycyjne kopytka z pełnym witamin sosem szpinakowo-marchewkowym.Największa zwolenniczką tego dania jest moja półtoraroczna córka.Sernik z dodatkiem słodkiego toffi na kruchym spodzie z delikatną pianką.Najlepiej smakuje w towarzystwie drugiej osoby i ulubionej kawy. →