Wykonanie
Weekendowa
cukiernia doczekala sie wlasnej strony: http://weekendowacukiernia2.blogspot.com/ Jest tez jako akcja na durszlaku. A tym razem proponuje naprawde pyszne muffiny- smakowaly nam bardzo :) Nawet nie bylo czasu ich ozdobic, czy tez spokojnie zrobic ladne zdjecia ;) Gospodynią jest Domi z bloga Domi w kuchni . Przepis cytuje za strona WC ;) Dziekuje za swietna propozycje!
POMARAŃCZOWEMUFFINKIPrzepis pochodzi z książki Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dlasmakoszy" .Składniki: na 12muffinów260g
maki pszennej10g
proszku do pieczeniaszczypta
soli2średnie
pomarańcze1/4l
soku pomarańczowego140g
cukru1
jajo125g miękkiego
masła40ml
likieru pomarańczowego (lub dowolnego
alkoholu)Przygotowanie:Piekarnik nagrzac do 180 st.
Mąkę przesiac iwymieszac z
proszkiem do pieczenia i
solą. Z
pomarańczy zetrzeć skórkę.
Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem. Z
cukru i
jajkautrzeć kremową masę, stopniowo dodawac
masło.Do masy jajecznej dodać sok z
pomarańczy, skórkę, rozdrobnione
owoce i
likier oraz
mąkę z proszkiem i
solą.Napełnić foremki
ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut,kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo.Muffinyzostawić w foremce na 5 minut, a
potem przelożyć na kratkę do ostudzenia. Możnadowolnie udekorowaćMoje uwagi i modyfikacje przepisu:- pieklam w wersji dla dzieci, kobiet ciezarnych i karmiacych, a wiec bez
alkoholu, wzielam wiec nieco wiecej soku- uzylam soku o smaku owocow egzotycznych-
pomarancze porwalam palcami na
male kawalki- zostawilam nieco dluzej niz piec minut w foremce, bo byly bardzo wilgotne, po wystygneiciu juz nie sa az tak wigotne- w sam raz.
Przepis dodaje do durszlakowych akcji: