Wykonanie
Siedziałam, siedziałam i wydumałam, postanowiłam wziąć udział w konkursie urodzinowym Domi z bloga domiwkuchni.blox.pl ( zrobiłabym odnośnik, ale jak pragnę zdrowia tępa jestem i nie mam zielonego pojęcia jak to się robi, tyle
razy próbowałam i za każdym razem pokazuje, że żądana strona nie istnieje ;))) Przejrzałam wszystkie muffinkowo, cupcake-owe przepisy i znalazłam ten, który najbardziej mnie zaintrygował. Połączenie
pomarańczy z
czekoladą- pychotka. Od razu wzięłam się do roboty i proszę jakie cuda powstały!!!
Składniki na muffiny:260g
mąki pszennej10g
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 średnie
pomarańcze250ml
soku pomarańczowego (dałam ok 200 ml)140g
cukru kryształu1
jajko125g miękkiego
masła40ml
likieru pomarańczowego ( w moim przypadku blue
curacao )Składniki na
krem czekoladowy:300g
gorzkiej czekolady200ml
śmietany kremówkistarta skórka z
pomarańczy uprażona na suchej patelnizłote kuleczkiSuche składniki mieszamy z suchymi, w drugiej miseczce mieszamy mokre składniki, następnie do mokrych składników przesypujemy suche i mieszamy, aż do ich połączenia. Następnie przelewamy ciasto do silikonowych papilotek i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 st C. Pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki pozostawiamy do wystygnięcia.W
między czasie przygotowujemy
krem czekoladowy. Do garnuszka ( umieszczonego na palniku) ze
śmietaną kremówką, wkładamy
czekoladę gorzką podzieloną na cząstki, mieszamy, aż do powstania gęstej masy. Na 20 minut wkładamy do lodówki, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffiny. Są nieziemskie. Polecam w swoim i Domi imieniu :D