Wykonanie
By odetchnąć trochę od emocji pierwszego dnia
Euro i wykorzystać obecny jeszcze
rabarbar :-). Ciasto, w którym wszystko jest odwrotnie.
Rabarbar układamy na dnie blaszki, by po upieczeniu był na samej górze. Kruszonka, zapiekana tradycyjnie na górze ciasta, stanowi jego spód. Ale czy ważna jest kolejność...? Ważne, że jest w nim wszystko to, czego od ciasta oczekujecie: mięciutkie, aromatyczne ciasto, kruchy spód i
rabarbar. Polecam!Składniki na kruszonkę:4 łyżki
masła, roztopionegopół szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukruszczypta
soliWszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić
między palcami na kruszonkę. Odłożyć.Składniki na ciasto:170 g
masła (113 g + 57 g)2 duże
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków*1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliświeżo otarta skórka z jednej
pomarańczy1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku pomarańczowego1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%Ponadto:500 g
rabarbaru, pociętego na większe lub mniejsze kawałki, bez konieczności wcześniejszego obierania3/4 szklanki
cukru*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek,
sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć 113 g
masła z 1 szklanką drobnego
cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z
pomarańczy, sok,
jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać
mąkę, na zmianę ze
śmietaną, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Rabarbar wymieszać z
cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 57g
masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy
masło, wyłożyć
rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku warto położyć foremkę w razie gdyby z
rabarbaru ściekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika.Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Pomagając sobie podkładką pod ciasto szybkim ruchem odwrócić ciasto
spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być
spodem ciasta, a
rabarbar na górze.Smacznego :-).* ilość
cukru warto zredukować, by ciasto nie było zbyt słodkieŹródło inspiracji - marthastewart.com