Wykonanie
Przepis na ciasto, które gości na moim
stole od początku lata do późnej jesieni …zmieniam tylko
owoce, w zależności od sezonu … tym razem w wersji z
rabarbarem, ale ciasto świetnie smakuje również z
truskawkami,
wiśniami,
porzeczkami,
śliwkami,
jabłkami …
Składnik:500 g
rabarbaru (4-5 badyli, obranych i pokrojonych w kostkę)4
jajka¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki pszennej½ szk.
mąki ziemniaczanej200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniasólmasło do wysmarowania blachyWykonanie:Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy z
masłem i
cukrem na puszysto, a następnie stopniowo dodajemy mieszaninę
mąki z proszkiem. Całość ucieramy lub miksujemy do połączenia składników.
Białeka ze szczyptę
soli ubijamy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Do utartego ciasta, delikatnie mieszając, dodajemy pianę z
białek. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej
masłem. Na wierzchu układamy kawałki
rabarbaru. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C., (do suchego patyczka). Upieczone ciasto, przed podaniem, posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!