Wykonanie
Przedstawiam kolejny przepis na wykorzystanie
śliwek, tym razem słodko-kwaśne ciasto z tymi
owocami. Proste, ucierane i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe i posypane
cukrem pudrem. Zatem zabieramy się do ucierania.Składniki:0,5 kg
śliwek węgierek,25 dag
masła,2 szklanki
cukru,4 szklanki
mąki pszennej,2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia,3-4 łyżki
śmietany 18%,szczypta
soli,8
jajekPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę, dodać
jajka ciągle ucierając. Do miski z masą przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dokładnie wymieszać, dodać
śmietanę. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, do połowy wysokości wylać ciasto i ułożyć połówki
śliwek. Zalać pozostałym
ciastem i zamoczoną w zimnej wodzie łyżką wygładzić. Piec w temp. 180 stopni przez 60 min. Podawać ostygnięte i posypane
cukrem pudrem.