Kolejne ciasto ucierane z owocami z dodatkiem śliwek węgierek.SKŁADNIKI:40 dag śliwek10 dag stopionego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka4 łyżki śmietany 18%2 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukruPRZYGOTOWANIEMasło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.