ßßß Cookit - przepis na Muffinki pomarańczowe Weekendowa cukiernia #1/2012

Muffinki pomarańczowe Weekendowa cukiernia #1/2012

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis w ramach Weekendowej cukierni #1/2012. W tym miesiącu gospodynią jest Domi i proponuje nam muffiny pomarańczowe. Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dla smakoszy". Tradycyjnie trochę pozmieniałam - zamiast soku dałam maślankę i likier czekoladowy. Dałam też więcej mąki, bo gdy dałam ilość z przepisu, to miałam konsystencję zupy. Muffiny aromatyczne, smaczne i wilgotne. Do końca miesiąca macie jeszcze czas by przyłączyć się do wspólnego pieczenia w weekendowej cukierni.
260 g mąki pszennej (+ nieco więcej gdyby ciasto nie wyszło gęste)
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
250 ml maślanki (w oryginale sok pomarańczowy)
140 g cukru
1 jajko
125 g miękkiego masła
40 ml likieru pomarańczowego (dałam likier czekoladowy, można zastąpić dowolnym alkoholem lub bezalkoholowym płynem, np. sokiem)
Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (tylko pomarańczowa część). Pomarańcze obrać ze skórki i nabłonka, pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem (zblendowałam). Z cukru i jajka utrzeć kremową masę, stopniowo dodawać masło.
Do masy jajecznej dodać maślankę (lub sok z pomarańczy), startą skórkę, rozdrobnione owoce i likier oraz mąkę z proszkiem i solą. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut, kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo.
Muffiny zostawić w foremce na 5 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostudzenia. Można dowolnie udekorować.
Ja część muffin upiekłam w wafelkach do lodów. Dzięki temu ciekawie się prezentują. Oczywiście jeśli mają być przeznaczone dla dzieci, to robimy bez alkoholu. Przepis dodaję do akcji "dziecięce przysmaki"
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/02/Muffinki-pomaranczowe-Weekendowa-cukiernia-12012.html