ßßß Cookit - przepis na Czas na miłość i Weekendowa Cukiernia #1/2012

Czas na miłość i Weekendowa Cukiernia #1/2012

nazwa

Wykonanie

No właśnie...trzeba mieć czas i na miłość i na kuchnię dlatego też
Domi z bloga Domi w kuchni, która jest ogromną fanką muffin
a szczególnie Helgi Lederer
zaproponowała jako gospodarz edycji #1/2012
odwiedzić tu klik przepis można wykonać chwilę przed niezapowiedzianymi gośćmi i to jest fajne!
a także w taki dzień jak Walentynki bo przecież w tym dniu
najważniejsze są buziaki,przytulanki i romantyczne spojrzenia
a nie siedzenie w garach!
Mnie przytulanki nie czekają, ponieważ mój mężczyzna
po 5 minutach się męczy, jest mu gorąco i nie może oddychać...
może mam duszące perfumy hehe... w związku z tym
czekam na drugim końcu pokoju aż zacznie kołysać szyją na znak...
żartuję!
Prawdą jest, że nie specjalnie czekam na ten dzień gdyż sądzę,
że każdy dzień powinien być Walentynką, że ważne jest by wciąż
poszukiwać czegoś nowego w partnerze i myślę, że mi się to w końcu przytrafiło
co nie powiedziane, że odszukane zawsze są pozytywne :-)
Zapraszam zatem do przepisu jak i do wspólnego wypieku...jeszcze dużo czasu
do końca lutego więc do dzieła!
POMARAŃCZOWE MUFFINKI
Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dla smakoszy" .
Składniki: na 12 muffinów
260g maki pszennej
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
1/4l soku pomarańczowego
140g cukru
1 jajo
125g miękkiego masła
40ml likieru pomarańczowego (lub dowolnego alkoholu)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzac do 180 st. Mąkę przesiac i wymieszac z proszkiem do
pieczenia i solą. Z pomarańczy zetrzeć skórkę.
Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem.
Z cukru i jajka utrzeć kremową masę, stopniowo dodawać masło.
Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, skórkę, rozdrobnione owoce
i likier oraz mąkę z proszkiem i solą.
Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości.
Piec 20-25 minut, kontrolując muffiny i wyjąć,
kiedy zarumienią się na złoto-brązowo.
Muffiny zostawić w foremce na 5 minut,
a potem przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Można dowolnie udekorować.
* Skórkę pomarańczową uprażyłam na patelni z 3łyżkami cukru+2łyżki wody
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/02/czas-na-miosc-i-weekendowa-cukiernia.html