Wykonanie
Dzisiejsze danie jest alternatywą dla klusków z
makiem w związku z tym nie brzmiało dla mnie zbyt atrakcyjnie. Kluski z
makiem jadłam raz w życiu, smakowały okropnie i pewnie dlatego długo po nie jeszcze nie sięgnę. Pierogi, jak i większość jedzenia, wolę w wersji wytrawnej więc i czyjś zachwyt nad tymi z
makiem też nie był dla mnie wiarygodny. Jednak gdy w myślach dołożyłam do nich sos
maślano-
pomarańczowy, podobny do tego jak przy naleśnikach Suzette, moje
kubki smakowałe oszalały. Przez cały dzień nie mogłam się na niczym skupić, myślałam tylko o tych pierogach. Przy okazji pieczenia tych drożdżówek, odłożyłam sobie trochę
maku, tak tylko na spróbowanie. Ulepiłam dosłownie 10 pierogów z makowym farszem, i już po chwili żałowałam, że tylko tyle bo moim zachwytom nie było końca. Same pierogi są bardzo dobre i mówię to ja umiarkowana wielbicielka słodkiego jedzenia ale w zestawieniu z boskim sosem
maślano-
pomarańczowym pierogi są nieziemskie. To było genialne połączenie i zachęcam wszystkich do jego wypróbowania.
Składniki:2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko roztrzepaneokoło 200 ml ciepłej
wodyok. 300 g masy makowej
skórka pomarańczowaMasę
makową wymieszać, dodać do nie pokrojoną
skórkę pomarańczową.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło lub
olej oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce
makowego nadzienia i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą
wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.Składniki na sos
maslano-
pomarańczowy:60 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyskórka z
pomarańczy20 g
cukru30 g pokrojonego w kostkę
masła1 łyżka stołowa
likieru pomarańczowego (u mnie cointreau- można pominąć)Na patelnię o grubym dnie wrzucić
cukier, dodać kilka łyżek
wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy
cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż
cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej
pomarańczy, wymieszać. Dodać
masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać
likier pomarańczowy i zamieszać. Tak przygotowanym sosem polewać odcedzone pierogi.Smacznego:)