Naleśniki te można przygotować z pomarańczą lub mandarynką. Mogą stanowić samodzielne danie, albo deser. Przed podaniem naleśniki można posypać cukrem, polać koniakiem i podpalić :)SKŁADNIKI:1 i 1/3 szklanki mąki pszennej2 szklanki mleka1/3 szklanki wody gazowanej3 jajka2 łyżki oleju1 łyżka cukruszczypta soliskórka otarta z 1 pomarańczynadzienie:2/3 kostki masła2/3 szklanki cukrusok z 2 pomarańczyewent. 1 kieliszek likieru pomarańczowegoMąkę zmiksować z mlekiem, wodą, olejem, cukrem, solą, skórką i żółtkami. Białka ubić i połączyć z ciastem naleśnikowym. Odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Przygotować nadzienie: masło zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać pozostałe składniki. Na patelni smażyć cienkie naleśniki. Każdy naleśnik (jeszcze ciepły) smarować nadzieniem i składać w chusteczkę. Przekładać do żaroodpornego naczynia. Maślana masa się rozpuści i "nasączy" naleśniki.