Wykonanie
Zbliża się tłusty czwartek :) Czas zaszaleć!Do przygotowania około 12 oponek potrzebujesz:- 150g
mąki- 200ml
wody- 4
jajek- 70g
masła- szczypty
soli- papieru do piczenia-
oleju do smażenia
Lukier pomarańczowy:- pół szklanki
cukru pudru- 4-5 łyżek soku wyciśniętego z
pomarańczyMasło,
wodę i
sól umieść w garnku i zagotuj. Gdy
masło się rozpuści używając miksera stopniowo wmieszaj w
mąkę nie zdejmując garnka z palnika. Następnie wbijaj w masę po jednym
jajku nieustannie mieszając. Miksuj aż ciasto
zrobi się bardzo gęste. Będziesz je wyciskać przez szprycę, musi więc
mieć odpowiednią do tego konsystencję. Gdy ciasto będzie gotowe odstaw je by trochę ostygło. W tym czasie przygotuj papier do pieczenia. Wytnij z niego kwadraty nieco większe niż wielkości pożądanych oponek. Na dwie potrzebny będzie jeden kwadrat. Używając szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki wyciśnij na kwadracie potrójny okrąg tak, by nie dotykał do brzegów papieru. W małym garnku rozgrzej
olej, musi być go dość dużo by oponki pływały. Gdy
olej będzie gorący umieść w nim ciasto przyklejone do papieru, papierem do góry. Po chwili oponka odklei się od papieru, na którego drugiej stronie powtórz procedurę. Smaż jedną oponkę na raz pilnując by zbytnio się nie przypiekła. Po usmażeniu przenieś oponkę na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi, które odsączą nadmiar tłuszczu. Ostudź.
Cukier puder wymieszaj z
sokiem z
pomarańczy.
Lukier powinien być dość rzadki tak, by nieco spływał po nałożeniu. Przygotuj blachę i postaw na niej kratkę, na której będą ociekać posmarowane lukrem oponki. Jeśli zastąpisz część
cukru pudru glukozą uzyskasz ładniejszy, bielszy
lukier.Smacznego!