Wykonanie
Lekkie i zdrowe danie. Idealne na ostatnie dni lataA
zielony groszek jest zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa. Pamiętam jak byłam dzieckiem i mój dziadek (który ma działkę i najlepsze warzywa) przynosił dla mnie całą siatkę
zielonego groszku. Siedziałam wtedy na schodach przed domem i mogłam godzinami wydłubywać słodkie ziarenka
zielonego groszku
Składniki (na 2 porcje):2 kawałki
łososia (mogą być filety lub dzwonka, jak wolimy, ja użyłam po około 150 gram)kilka
młodych, małych ziemniaczków (około 3-4 na osobę)1
cukiniamiseczka
zielonego groszkuoliwa z oliwekmały pęczek
koperkusok z jednej
cytryny1 łyżeczka
musztardy (opcjonalnie)
sól,
pieprz, szczypta
suszonego estragonuPrzygotowanie:Ziemniaczki dokładnie myjemy (
młodych nie trzeba obierać), wkładamy do
wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania.
Łososia należy wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.
Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki, lekko skropić ją oraz
łososia oliwą z oliwek, oprószyć
solą,
pieprzem i
estragonem.
Łososia i
cukinię grillować (można to zrobić na patelni grillowej, na grillu na świeżym powietrzu ale da radę również w piekarniku albo nawet na zwykłej patelni) po kilka minut z każdej strony, aż wszystko ładnie się zrumieni (
łososia można dłużej grillować od strony skóry, żeby była chrupiąca). Kiedy
ziemniaki są al dente (kilka minut przed końcem gotowania) dodajemy
groszek. Przygotowujemy dressing: około 2 łyżki
oliwy z oliwek + sok z jednej
cytryny + odrobina
soli i
pieprzu + odrobina
musztardy + sporo posiekanego
koperku. Ugotowany
groszek i
ziemniaki odcedzamy, wrzucamy do miseczki i od razu zalewamy dressingiem (kiedy warzywa są gorące dobrze chłoną wszystkie smaki). Dorzucamy do sałatki grillowaną
cukinię i mieszamy. Podajemy na gorąco z grillowanym
łososiem.
