Wykonanie
Połączenie
miodu i
musztardy to
absolutna klasyka, pasująca do każdego rodzaju
mięsa. Jak się okazuje,
łosoś w takiej marynacie również smakuje doskonale. :-) Dobry smak i prostota jest tym, co cenię najbardziej, bo w natłoku obowiązków obiad smakuje wtedy równie fajnie jak w dni, kiedy na jego przygotowanie mam mnóstwo czasu. Można przygotować go dzień wcześniej a po powrocie do domu wstawić tylko do piekarnika - robi się sam. ;-)
1 duży filet z
łososia3 łyżeczki
musztardy francuskiej2 łyżeczki
miodu1
cytrynasól,
pieprz1.
Musztardę mieszamy z
miodem.2. Filety z
łososia myjemy, osuszamy, nacieramy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 20 minut.3.
Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.