ßßß Cookit - przepis na Domowe pieczywo pełnoziarniste – najprostsze!

Domowe pieczywo pełnoziarniste – najprostsze!

nazwa

Wykonanie

Będąc w USA ciężko trafić jest na dobre pieczywo… Albo chleb jest w miarę ok i wtedy jest bardzo drogi, albo są wszędzie pompowane tostowe chleby i buły… Dlatego też nauczyłam się piec proste domowe pieczywo. Opowiem wam wszystko co wiem na temat pieczenia tego chleba!
Po kilku razach okazało się, że przepis jest naprawdę dobry i działa praktycznie z każdym rozmiarem „szklanki”, ważne żeby zostały zachowane dobre proporcje. Więc, objętościowo dajemy prawie tyle samo mleka co mąki pełnoziarnistej – u mnie szklanka była dosyć duża, więc ma około 250 g mąki. Na tę proporcję daję 1 opakowanie suchych drożdży (7g), 1 szklankę ciepłego oraz obowiązkowo 4 czubate łyżki zwykłej, pszennej białej mąki – bez tego chleb nie chce wyrastać. Z reguły okazuje się też, że mąki pełnoziarnistej trzeba trochę więcej niż 1 szklankę – tak dodatkowo 1/4 szklanki, żeby zagnieść ciasto w ładną kulę. Ja nigdy nie wyrabiałam swojego chleba zbyt długo (raptem kilka minut, aby ładnie się zagniotło), a nigdy nie wyszedł zakalec
Robiłam te pieczywo w wersji jako chlebek i w wersji jako bułki. Dodatki które stosowałam:
suszone daktyle, posiekane (kilka sztuk) + trochę kminku + posiekane migdały (około 1-2 łyżki)
– 1/4 szklanki startego żółtego sera + słodka papryka w proszku + trochę suszonych ziół (oregano, bazylia)
– posiekane suszone pomidory (kilka sztuk) + posiekane pestki z dyni (1-2 łyżki)
zwykłe bułki burgerowe posmarowane na wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypane sezamem – do nich dodałam trochę więcej cukru
Składniki:
1 szklanka mleka
1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
1 łyżeczka cukru (ja użyłam zawsze brązowy)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
4 czubate łyżki mąki zwykłej pszennej
1 szklanka maki pełnoziarnistej + około 1/4 do max 1/2 szklanki do zagniecenia ciasta
ulubione dodatki
Przygotowanie:
Mleko powinniśmy odrobinę podgrzać tak aby miało mniej więcej temperaturę około 40 stopni – sprawdzamy palcem i powinna być dokładnie taka temperatura jak naszej skóry może lekko cieplejsza. Wlewamy je do sporej miski, dosypujemy drożdże, cukier oraz mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy (najlepiej rózga kuchenną, aby nie było za bardzo grudek), masa powinna mieć konsystencję i wygląd średnio gęstej śmietany. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, po tym czasie zaczyn powinien się lekko spienić. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą, sól, oliwę z oliwek oraz dodatki i zagniatamy ciasto na gładką masę, najpierw mieszamy łyżką a później zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto nie chce się dobrze zagnieść i odlepić od ręki dodajemy więcej mąki, jednak tylko do momentu uzyskania gładkiej kuli! Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Nie trzeba go również wyrabiać zbyt długo, po zagnieceniu kuli możemy pościskać ją jeszcze około 2-3 minut, aby zrobiła się bardziej sprężysta i tyle. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki (na taką ilość ciasta będzie dobra mała keksówka) albo formujemy z ciasta mniejsze kulki jak na bułki burgerowe i układamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Możemy nasze pieczywo jeszcze posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać jakimiś pestkami. Bułki pieczemy około 25 minut – aż zaczną pachnieć i zrobią się rumiane a chleb około 35-40 minut. Po upieczeniu pieczywo wyjmujemy z formy (albo zdejmujemy z blaszki) i odstawiamy aby ostygło.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/domowe-pieczywo-pelnoziarniste-najprostsze