Wykonanie
Szparagi polubiłam dopiero pod koniec ubiegłego sezonu, zatem w tym roku zamierzam nadrobić zaległości. Moja pierwsza propozycja na przygotowanie tego zielonego warzywa jest dość prosta i bardzo smaczna. Ciasto, którym owinęłam
szparagi wzbogaciłam o
ser,
bazylię i
oregano, dzięki którym danie stało się naprawdę aromatyczne i kuszące. Takiej przekąsce nie oprze się nikt.
Szparagi zniknęły w mgnieniu oka. Oczywiście najlepsze są jeszcze cieplutkie.Składniki:20
szparagów - 0,5kg,
sól1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)3/4 szklanki
mleka90g
sera żółtego20g
drożdżypłaska łyżeczka
solipłaska łyżeczka
cukruoreganobazyliażółtko+
sezamZ ciepłego
mleka,
drożdży i
cukru przygotowujemy rozczyn.
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.Do miski wsypujemy
mąkę,
przyprawy i
ser. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być ono miękkie i może delikatnie kleić się do rąk.Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.
Szparagi myjemy, odłamujemy ich zdrewniałe końce (kilka centymetrów). Delikatnie przyprawiamy je
solą.Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na stolnicy, na grubość 3-4 mm. Kroimy je na 20 pasków o szerokości około 4 cm.
Szparagi owijamy
ciastem na ukos (widać to na zdjęciu) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W szklance mieszamy
żółtko i
sezam. Smarujemy nim
szparagi i wstawiamy je do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 180C.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
szparagi w cieście
drożdżowym, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
szparagi są bogate w błonnik, więc poprawiają pracę układu pokarmowego; są doskonałym źródłem witaminy C, K oraz żelaza, potasu i magnezu,
mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem węglowodanów, błonnika i witamin z grupy B,
ser żółty zawiera sporo
białka, wapnia i cynku oraz
soli, przez którą nie należy jeść go w nadmiarze.