Wykonanie
Wypiek domowego
chleba wcale nie musi kojarzyć się z kilkudniowym oczekiwaniem na zakwas, mozolnym wyrabianiem ciasta i jego dwukrotnym wyrastaniem. Okazuje się, że można wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i.. upiec. Inspiracją był przepis Nigelli Lawson, jednak dałam więcej
drożdży (przypadkiem za dużo mi wpadło do ciasta) i użyłam
ziół do smaku.
Chleb jest wilgotny z chrupiącą skórką, długo zachowuje świeżość. W smaku jest lekko słodkawy. Miłośnikom domowego
pieczywa polecam również przepis na
chleb pełnoziarnisty.Składniki:325g
mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk pszennej, żytniej i orkiszowej)200g
płatków owsianych15g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru250ml
mleka250ml
wody1 szczypta
oregano1 szczypta
bazyliiW misce łączymy
drożdże,
cukier,
wodę i
mleko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy. Wkładamy do zimnego piekarnika i od razu nastawiamy temperaturę na 100 stopni. Po 45 minutach zmieniamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy
chleb przez 1 godzinę. Gotowe!