Wykonanie
Paulina Zduniak26 . 01.2016 07:49A A A
Ciasto drożdżowe jest pyszne nie tylko w wersji słodkiej. Wie o ty każdy miłośnik pizzy. Oprócz niej możesz przygotować z niego również wyśmienite bułeczki,
chleb, pieczone pierogi, a także paluszki czy focaccię.Słone paluchypoprzednie 1/9 następne
Fot. Arkadiusz ŚcichockiPaluchy z
ciasta drożdżowego sprawdzą się w sam raz jako przekąska, np. na wieczorny seans filmowy czy wspólne oglądanie meczu. Oprócz
kminku, możesz posypać je także:
solą morską,
pieprzem,
makiem,
sezamem,
parmezanem,
czarnuszką,
ziołami prowansalskimi czy innymi ulubionymi
przyprawami.Słone paluchy1 kg
mąki8 dag
drożdży600 ml
mleka2 dag
cukru1 szklanka
oliwy2-3 dag
soli2-3 dag
kminku1
żółtkoDrożdże wymieszaj z paroma łyżkami
mleka, odrobiną
mąki i
cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej
mąki dodaj
sól,
oliwę, podrośnięte
drożdże i resztę
mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie. Znów odstaw do wyrośnięcia, a
potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym
żółtkiem i posyp
kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.
Sebra Pudełko
śniadaniowe (... Skip Hop pudełko
śniadaniow... Skip Hop Pudełko
śniadaniow...Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?źródło: Okazje.infopoprzednie 1/9 następneZobacz także
Jak upiec ciasto drożdżowe? Poradnik nie tylko dla początkujących
Pieczywo dookoła świata
Ciepłe bułeczki na słodko