ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiPaluchy z ciasta drożdżowego sprawdzą się w sam raz jako przekąska, np. na wieczorny seans filmowy czy wspólne oglądanie meczu. Oprócz kminku, możesz posypać je także: solą morską, pieprzem, makiem, sezamem, parmezanem, czarnuszką, ziołami prowansalskimi czy innymi ulubionymi przyprawami.Słone paluchy1 kg mąki8 dag drożdży600 ml mleka2 dag cukru1 szklanka oliwy2-3 dag soli2-3 dag kminku1 żółtkoDrożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie. Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.


Sebra Pudełko śniadaniowe (... Skip Hop pudełko śniadaniow... Skip Hop Pudełko śniadaniow...Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?źródło: Okazje.infopoprzednie 1/9 następneZobacz także
Jak upiec ciasto drożdżowe? Poradnik nie tylko dla początkujących
Pieczywo dookoła świata
Ciepłe bułeczki na słodko