ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę

Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę

nazwa

Wykonanie

Paulina Zduniak
26 . 01.2016 07:49
A A A
Ciasto drożdżowe jest pyszne nie tylko w wersji słodkiej. Wie o ty każdy miłośnik pizzy. Oprócz niej możesz przygotować z niego również wyśmienite bułeczki, chleb, pieczone pierogi, a także paluszki czy focaccię.
Słone paluchy
poprzednie 1/9 następne
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Paluchy z ciasta drożdżowego sprawdzą się w sam raz jako przekąska, np. na wieczorny seans filmowy czy wspólne oglądanie meczu. Oprócz kminku, możesz posypać je także: solą morską, pieprzem, makiem, sezamem, parmezanem, czarnuszką, ziołami prowansalskimi czy innymi ulubionymi przyprawami.
Słone paluchy
1 kg mąki
8 dag drożdży
600 ml mleka
2 dag cukru
1 szklanka oliwy
2-3 dag soli
2-3 dag kminku
1 żółtko
Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie. Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.
Sebra Pudełko śniadaniowe (... Skip Hop pudełko śniadaniow... Skip Hop Pudełko śniadaniow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
poprzednie 1/9 następne
Zobacz także
Jak upiec ciasto drożdżowe? Poradnik nie tylko dla początkujących
Pieczywo dookoła świata
Ciepłe bułeczki na słodko
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,19532353,ciasto-drozdzowe-na-slono-na-drugie-sniadanie-i-przekaske.html