ßßß Cookit - przepis na paluchy drożdżowe z kminkiem

paluchy drożdżowe z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Są idealne na męski wieczór, świetnie pasują do piwa. Świetnie smakują też z sosem czosnkowym, stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego i żurku.
potrzebne składniki:
1 kg mąki + około szklanki do podsypywania stolnicy,
paczka świerzych drożdży,
600ml mleka 3,2%,
1 szklanka oleju lub oliwy,
szczypta cukru,
szczypta soli,
2 zółtka,
kminek, zioła prowansalskie i sól morska do przyozdobienia.
Rozczyn najwygodniej jest przygotować w sporej misce. Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę mąki, cukier i około pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Do zaczyny dodajemy mąkę, sól, i oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie i "odchodzić od ręki". jeśli za bardzo się klei podsypujemy je mąką.
Ciasto zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie odrywamy z ciasta sporą garść, i rolujemy formując podłużne paluchy.
Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i obsyoujemu kminkiem i solą marską ( osoby, które nie lubią kminku mogą posypać suszonymi ziołami).
Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/08/paluchy-drozdzowe-z-kminkiem.html