Wykonanie
Są idealne na
męski wieczór, świetnie pasują do
piwa. Świetnie smakują też z
sosem czosnkowym, stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego i
żurku.potrzebne składniki:1 kg
mąki + około szklanki do podsypywania stolnicy,paczka świerzych
drożdży,600ml
mleka 3,2%,1 szklanka
oleju lub
oliwy,szczypta
cukru,szczypta
soli,2
zółtka,
kminek,
zioła prowansalskie i
sól morska do przyozdobienia.Rozczyn najwygodniej jest przygotować w sporej misce.
Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę
mąki,
cukier i około pół szklanki ciepłego
mleka, mieszamy do rozpuszczenia
drożdży i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Do zaczyny dodajemy
mąkę,
sól, i
oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie i "odchodzić od ręki". jeśli za bardzo się klei podsypujemy je
mąką.Ciasto zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Następnie odrywamy z ciasta sporą garść, i rolujemy formując podłużne paluchy.Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym
żółtkiem i obsyoujemu
kminkiem i
solą marską ( osoby, które nie lubią
kminku mogą posypać suszonymi
ziołami).Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)