ßßß Cookit - przepis na 50 dkg mąki

50 dkg mąki

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się znów pączków..a nie dawno były...ale jak karnawał to karnawał...po powrocie z pracy wrzuciłam składniki na pączki do automatu do chleba i zajęłam się przygotowaniem obiadu....a ciasto pięknie rosło w automacie... i na deser pączki były już gotowe..Dopiero teraz dopatrzyłam się, że ten przepis jest ciut podobny do tych pączków ..a ten przepis znalazłam w moim starym zeszycie z przepisami..
50 dkg mąki
5 dkg drożdży
3 czubate łyżki cukru
1 szkl. mleka
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżek oliwy
3 łyżki rumu
szczypt a soli
Z drożdży , 1 łyżki cukru , odrobiny mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać.Na środku zrobić wgłębienie, dodać sól,jajko i żółtka,olej, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i rum. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie , jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem .
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na pączki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' ( 1,5 h). Po wyrobieniu ciasto wyjąć, przełożyć do większego naczynia na czas wyrastania. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Z tej porcji wyszło 25 pączków -wykrawanych szklanką.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/01/1119-paczki.html