Wykonanie
Share the post "Zupa dyniowa z puree z
jarmużu / Pumpkin and kale puree soup"Dziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie
jadłam, z dodatkiem puree z
jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze
szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem
jarmużu ugotowanego w
mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi
orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadaćNawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej
pory. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki na zupę:1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę1/2
cebuli, pokrojonej w plasterki1-2 chlusty
oliwy albo innego
oleju roślinnego3-4 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i
pieprz1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej1 szczypta
pieprzu chilli cayenne8 dużych liści
jarmużu, bez stwardniałych łodyżek1/4
cebuli, pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 szklanka
mleka kokosowegosól do smakuuprażone i posiekane
orzechy włoskie do podania1-2 szczypty wędzonej
papryki do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie
cebulę i
dynię, następnie
posól je i popieprz.
Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki
bulionu, dopraw
gałką muszkatołową i
pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej
bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.W międzyczasie przygotuj puree z
jarmużu. W małym garnku umieść
jarmuż,
mleko kokosowe,
cebulę,
czosnek i dopraw
solą i
pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Podawaj zupę
dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z
jarmużu. Posyp prażonymi
orzechami i wędzoną
papryką i podawaj.Smacznego!

English versionPumpkin and kale puree soup(4 servings)Ingredients for the soup:1 kg pumpkin, cut into cubes1/2 onion, sliced1-2 glugs of
mild extra virgin
olive oil3-4 cups vegetable or chicken stocksalt and pepper1 tsp grated nutmeg1 pinch of
cayenne pepperIngredients for the kale puree:8 big kale leaves deveined1/4 onion, diced2 garlic cloves, minced1 cup coconut milksalt to tasteroasted walnuts roughly chopped1-2 pinches smoked
paprikaPreparation:Preheat oven to 220 oC.On a baking pan lined with aluminum foil or parchment paper, toss the pumpkin, onion, salt and pepper and one glug of
olive oil all in one layer. Roast in the oven for about 30-35 minutes, shake the pan from
time to
time, until the little cubes are fork tender, and toasty.Remove pan from the oven, and in a medium size deep pot, add the pumkin, add the 3 cups of stock, salt, nutmeg, pepper, and puree with the help of hand blender. Check for thickness and if needed add another cup of stock. Let your soup warm up on a low low heat, and stir constantly.For the kale puree, in a small pot place the leafy parts of the kale, discarding the main vein. Add the coconut milk, onion, garlic, salt and pepper. Cover the pot over a slow simmer for about 7-10 minutes until the kale feels soft.Remove from the stove and using blender to puree the kale mixture. Adjust seasoning with salt and pepper.
Serve the soupin the bowls with the kale swirl. Sprinkle some roasted walnuts, and a pinch of smoked
paprika and
serve.Enjoy!


Share the post "Zupa dyniowa z puree z
jarmużu / Pumpkin and kale puree soup"


