Wykonanie
Czy znacie jarmuż? Bo ja nie znałam i nigdy nie
jadłam, a szkoda, bo czytam że:"
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witamin, C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia . Podobnie jak
brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza ." (źródło: Wikipedia)
Jarmuż potraktowałam podobnie jak
szpinak i dodałam uduszonego
kabaczka z
czosnkiem. Wspaniały dodatek do letniego obiadu, naprawdę polecam i nie żałujcie
czosnku.
3 porcje:około 6-7 liści
jarmużu1
młody kabaczek3 ząbki
czosnkugałka muszkatołowasól,
pieprz2 łyżki
olejuOdciąć łodygi
jarmużu i obgotować go ok. 5 minut w osolonej wodzie.
Kabaczka pokroić w kostkę i udusić do miękkości na
oleju z
solą i
pieprzem. Obgotowany
jarmuż pokroić na mniejsze kawałki, dodać do
kabaczka razem ze zmiażdżonym
czosnkiem i
gałką muszkatołową, dusić jeszcze około 3 minut. Można dodać łyżkę
śmietany.