Wykonanie
Klęska urodzaju
kabaczkowego zmobilizowała mnie do poszukiwania nowych przepisów na owo warzywo. Leczo i kotlety panierowane trochę trąciły już myszką ;-) Muszę przyznać, że grillowanego
kabaczka nie miałam okazji jeszcze skosztować, aż do teraz. No i zakochałam się w tej formie jego przyrządzenia. J est to mój
absolutny hit tego lata, choć większości z Was zapewne już znany.
1
młody kabaczek4 ząbki
czosnku1/3 szklanki
olejusól,
pieprz,
przyprawy do grillaKabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest
młody to nie trzeba go obierać ze skórki), następnie obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą
wodę i
sól.
Czosnek zmiażdżyć i razem z
olejem i pozostałymi
przyprawami wymieszać.
Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno.