Wykonanie
Zachwycona smakiem grillowanej
cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym
pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie gorzej, o ile nie lepiej.
1
młody kabaczek4 ząbki
czosnku1/3 szklanki
olejusól,
pieprz,
przyprawy do grilla1/2 szklanki
ryżuKabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest
młody to nie trzeba go obierać ze skórki), następnie obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą
wodę i
sól.
Czosnek zmiażdżyć i razem z
olejem i pozostałymi
przyprawami wymieszać.
Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego
kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać
ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić.