ßßß Cookit - przepis na "Paprykarz" z grillowanej cukinii

"Paprykarz" z grillowanej cukinii

nazwa

Wykonanie

Zachwycona smakiem grillowanej cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie gorzej, o ile nie lepiej.
1 młody kabaczek
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
sól, pieprz, przyprawy do grilla
1/2 szklanki ryżu
Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba go obierać ze skórki), następnie obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól.
Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/08/paprykarz-z-grillowanej-cukinii.html