Wykonanie
Zalegające w lodówce od kilku dni
pieczarki, aż się prosiły aby w końcu coś z nimi zrobić, coś nie znaczy byle co. Spojrzałam na
kabaczka i przypomniałam sobie jego wspaniały grillowy smak, postanowiła przygotować szaszłyki z
kabaczka i
pieczarek, z niewielkim dodatkiem
cebuli. Połączenie składników okazało się
trafne, chociaż bałam się, że zanim
pieczarki się ugrilują, to
kabaczek się rozmięknie i rozpadnie, ale nic takiego się nie stało. Szaszłyki były przepyszne.
Na 5 szaszłyków:0,5 kg
pieczarek1
młody kabaczek1 duża
cebula3 ząbki
czosnkuprzyprawa do grillasól,
pieprz4 łyżki
oliwyPieczarki w zależności od ich wielkości pokroić w plasterki lub cząstki, ale nie grubsze niż 2 cm. Następnie posolić je, popieprzyć i odstawić.Zmiażdżyć
czosnek i dodać go do
oliwy wraz z
przyprawą do grilla.
Kabaczka pokroić w cząstki nie grubsze niż 2 cm, posolić obficie i odstawić na pół godziny, następnie usunąć wytworzoną
wodę, można osuszyć papierowym ręcznikiem. Osuszone cząstki
kabaczka wymieszać w przygotowanej
oliwie i marynować przez ok. 20-30 minut.
Cebulę pokroić w
płatki.Gotowe produkty nakładać na patki naprzemiennie i grillować na niezbyt dużym ogniu ze wszystkich stron. Najlepiej sprawdza się tu grill elektryczny.